Gode råd til dyrkning i indendørs haven



          Det her omhandler mest om dyrkning i Click and Grow og Véritable

          ​Jeg får mange spørgsmål om råd til dyrkning i indendørs haverne og jeg vil gerne dele min erfaring med jer. Så her har i nogle råd der er gode at have når i skal i gang. 



          1. Vand
            1. Overfyld aldrig en have med vand. Dette gælder alle indendørs haver. Hvis du lige hælder lidt extra i, risikere du at drukne planternes luftrødder, og det overlever de desværre ikke.
            2. Hæld altid vand med stuetemperatur i haven.
              • Ved for varmt vand kan du fremskynde salat og korttidsholdbare krydderurter til at gå i stok/blomstre før tid. Salaten bliver bitter, krydderurterne mister deres kraftige smag og du må starte en ny plante.
              • Ved for koldt vand skader du rødderne på frugtbærende planter, f.eks tomatplanten kan splatte helt ud og eneste måde du kan redde denne på er at klippe planten fra roden, fjerne en del af bladene, sætte tomatplanten i et glas vand og vente på nye rødder. Derefter kan du plante den om i en potte med jord eller udenfor.


          2. Pladsering.
            1. Vindueskarm:
              • Haverne har deres eget vækstlys, så det er ikke nødvendigt at have dem i vindueskarmen. De kan dog sagtens stå der når planterne har fået 4-6 blade og solen ikke længere vil svitse de små nye spirer. Véritable haverne vil desuden afpasse mængden af vækstlyset haven giver, ud fra det omgivende lys.
              • Har du som jeg en muret vindueskarm der bliver meget kold om vinteren skal du holde haven med frugtbærende planter væk fra den eller beskytte vandets temperatur ved at sætte noget isolerende under. Jeg mistede en vinter mine 3 årige tomatplanter og har efterfølgende løst problemet ved at sætte haverne på bordskånere af kork. Træ vil sikkert være lige så effektivt.

            2. Rum:
              • Jeg anbefaler altid at pladsere indendørshaven i køkkenet. Da det oftest er der du opholder dig mest og dermed kan nyde væksten og samtidig være opmærksom på om den skal have vand.
              • For at minimere risikoen for at insekter finder dine have og forsyner sig af dine friske afgrøder er det en god ide at holde dem væk fra åbne vinduer og dører.
              • Hav den ikke i soveværelset. Det kraftige lys kan genere din søvn, medmindre du selvfølgelig vælger at bruge den som ”morgenvækning”


          3. Valg af planter
            1. Første gang er det en god ide at vælge noget nemt og kortvarigt. Imens du og din have lære hinanden at kende. Salat og krydderurter er nemt. Du kan bagefter prøve frugt, det tager længere tid at komme frem til høsttid for frugt og det er ærgerligt at miste planten imens man tester haven af.
            2. Vælg noget du ved du spiser. Jeg har f.eks en kunde som fylder hele sin have med kun persille 2 gange om året og en anden der kun dyrker forskellige salater. Der er ingen der siger du skal have 4 forskellige ting. Reserver evt ¾ til noget du ved du får brugt og ¼ til et eksperiment.
            3. Du behøver heller ikke at fylde hele haven, det er blot meget vigtigt at du dækker de ubrugte ”huller” helt til med noget så lys ikke trænger ned til vandet, da det vil give algevækst og dine planter vil hurtigt mistrives. Du kan evt lade den gamle plantekapsel sidde i uden plante og rødder og bare fjerne vægen så kapslen tørre ud.


          4. Udplantning
            1. Du kan godt bruge indendørs haver til forspiring. Altså tage planterne når kapslen er løbet tør for gødning og plante dem enten i en potte i vindueskarmen eller i haven eller drivhuset. Der er gødning nok i kapslerne til 1. høst af frugt. Hvis du vil have mere ud af planten, skal den plantes om. Du kan lade den stå og tilsætte gødning og få en høst mere, men det kræver omhyggelig afmålt gødning i forhold til hver plante og det er svært at styre og haverne er egentlig ikke beregnet til det.
            2. Click and Grow havernes alm kapselholdere er lukkede og derfor bliver rødderne i kapslen og er meget kompakte. Hvis du planlægger at planten skal udplantes, vil jeg anbefale at bruge pro-cups der er åbne i siderne og derfor lader rødderne brede sig. De er nemmere at omplante da rødderne har mere plads.
            3. Véritable haverne har allerede åbne plantekapselholdere, det er dog smalle åbninger så det kræver god tålmodighed og kapslen vil skulle deles ved at skære den over med en kniv, da der er flere planter i hver kapsel.
            4. Sunflux haven er bedst at bruge til forspiring, hvis planten skal plantes om få uger efter spiring, da det nærmest er umuligt at få kapselholderen op af haven og planten ud i hel tilstand. Hullet er simpelt hen for småt.
            5. Fælles for alle forspiringer. Planterne har brug for en lille potte første gang de omplantes. Rødderne skal lige have lov til at sprede sig ”normalt” og vende sig til jord. Det er vigtigt at de ikke løber tør for vand, særligt hvis du udplanter de lidt større frugtplanter. Jeg bruger selv selvvandingspotter til dette.
            6. Planlæg med udplantningen. Start planterne sidst på foråret eller om vinteren, find plantens forventede høsttid på pakken eller på shopsiden, så du ved hvor lang tid før du skal starte. Så kan du nyde 1. høst i vinterens mørke og bagefter have planterne klar til omplantning når foråret kommer og nyde sommeren med endnu større høst i vindueskarmen eller krukker.
            7. Hvilke planter er gode at plante om.
              • Frugtbærende planter som chili, tomater, peberfrugt og jordbær. De er miniature og er beregnet til ikke at blive for store i haverne, men giver du dem plads, kan der nå at komme en god størrelse på planterne og rigtig mange frugter. Jeg er overrasket over hvor meget jeg rent faktisk har fået ud af mine ”rest” planter fra haven. Et par solide pinde til at støtte plante bliver nødvendig. HUSK har du planterne indenfor skal blomsterne bestøves i mangle på ”indendørs-bier” det klar du med en pensel eller spidsen af din finger.
              • Krydderurter med lang væksttid som f.eks timian, rosmarin, vintersar, persille, mynte, purløg og basilikum
              • Blomster
              • Planter med kort holdbarhed skal plantes ud efter at have fået 4-6 blade ellers er det bedre at høste direkte fra indendørshaven.


          5. Høst og beskæring
            1. Salater og bladgrønt kan høstes på 2 måder. Planten sætter nye blade fra midten, så når der er begyndt at komme større blade kan du løbende begynde at plukke de yderste af. Du skal sørge for at der er nok blade tilbage så planten har nok kræfter til at fortsætte. Du kan blive ved indtil planten går i stå eller går i stok(den bliver gradvist mere bitter). Så høster du den hele og sætter en ny frøkapsel. Sæt gerne én ny kapsel hver 3-4 uge så vækstperioderne overlapper hinanden.
            2. Frugt. De fugtbærende planter du kan dyrke fra click and Grow og Veritable er små kompakte planter og har derfor ikke brug for at du beskærer, du kan dog fjerne visne blade og evt klippe de første 2-3 blomster af chili og peberfrugt for at give planten tid til at vokse lidt mere inden den skal sætte frugt. HUSK AT BESTØVES BLOMSTERNE HVER ANDEN DAG NÅR DE BLOMSTRE ELLERS FÅR DU INGEN FRUGT.
            3. Krydderurter skal klippes forskelligt.
              1. Persille, koriander og dild kan du snuppe hele stængler. Tag de yderste og lad 2 cm stængel sidde tilbage. Jo mere du plukker jo mere kommer der, men lad hele tiden nogle stængler stå tilbage så den kan fortsætte. Dild og koriander vil på et tidspunkt blomstre og miste smagen, inden da høstes hele planten
              2. Timian, rosmarin, vintersar, klippes en stængel af, lidt efterlades hvor planten vil skyde fra bladhjørnet og vokse videre.
              3. Basilikum vokser eksplosivt. Klip stænglen over et blivende bladpar og den vil hurtigt skyde fra bladhjørnerne igen. Det kan blive nødvendigt at klippe lidt af rødderne hvis du har planten meget længe i indendørshaven, da den kan finde på at vokse ind til bunden af flyderen, du trimmer bare lidt af enderne og fjerne evt mørke rødder.



          6. Klik HER for at se udvalget af haver i shoppen

            Er der noget du synes jeg mangler at nævne vil jeg meget gerne høre fra dig.

            Håber du får lige så stor glæde af din indendørs have som jeg

            Mvh Michelle

            MicroGardens.dk

Er du interesseret?

Ønsker du din egen Vertikal have?

Du er velkomm​en til tage kontakt hvis du har nogle spørgsmål.

Telefon

2216 9076

Adresse

​​​Gl Tyrrestrupvej 3, 8700 Horsens

Kontakt os

Udfyld formularen og jeg kontakter dig

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer alle henvendelser inden for 24 timer.

Felter markeret med * skal udfyldes.​