Hvad er Lechuza PON

​Jeg vil her forklare så godt jeg kan, hvad det er og hvad det gør.

I shoppen har jeg 2 slags: Lechuza-Pon og VeggiePon som jeg vil gennemgå her.

Lechuza har 3 typer mere: Terrapon til udendørsplanter, Orchidpon til orkideer og Basicpon som er det samme som Lechuza-Pon men uden tilsat gødning, men jeg vil i første omgang fokusere på de 2 jeg har. Jeg kan selvfølgelig få de andre hjem, hvis du ønsker at prøve dem af.

Hvad er Lechuza-PON?

Dette medie er en af grundstenene Lechuzas selvvandingssystem, som en erstatning for både lecakugler og jord pga. materialets optimale dræn- og vækstbetingelser. Men PON er dog også meget mere. 

Med alle Lechuza potterne følger en pose med Lechuza-Pon så du kan plante til med det samme, undtaget cube 14, cube 16, canto 14 og cube triple der alle har stick-væge-systemet. Lechuza Orchidea selvvandingspotten indeholde selvfølgelig OrchidPon der er udviklet til optimal dyrkning af orkideer..

Lechuza-PON indeholder ikke jord

PON er sammensat af forskellige mineraler med forskellige evner der vil give det optimale miljø for dine planter. Det er til forskel fra andre plantemedier meget stabilt i dens struktur, så det bliver ved med at være løst og vil ikke med tiden sammenpresses og danne klumper som vil kunne stoppe drænhuller og skade plantens rødder. Samtidig består Lechuza PON plantemedier udelukkende af mineraler så sørgemyg og mug vil ikke finde frem til dine planter, særligt hvis du helt udskifter plantens jord med Lechuza-Pon. Dette er f.eks ideelt for folk med allergi.

Alle mineraler er udvundet i Tyskland

PON kan genbruges

Det eneste der bliver ”spist” af planterne er gødningen. Resten af indholdet kan genbruges igen og igen. Det bliver ikke trykket sammen eller mister sine evner. Du skal blot tilføje gødning i form af langtidsgødning eller flydende gødning.

Lechuza-PON indeholder:

  • Lava der forsyner dine planter med jern permanent. Planten skal bruge jern til at danne klorofyl i bladenes grønceller. Mangel på jern kan ses ved symptomer på klorofylmangel som viser sig ved at bladene bliver gule imellem de grønne ”ribber” i bladene.
  • Zeolite er et mineral fuld af huller og hulrum og er derfor fantastisk god til at optage vand og overskuds gødning og afgive det igen til dine planter efter behov. Den hjælper desuden med til at holde ph-værdien stabil.
  • Pimpsten er en let vulkansk stenart der indeholder mange små porer/luftlommer som hjælper planter med godt dræn og lufttilførsel til rødderne.
  • Langsomt virkende gødning er tilsat så planten har dækket sit gødningsbehov de næste 6 måneder. Det langsomt virkende gødning fås også i løs vægt i shoppen. Dette er små perler der kan tilsættes vandreservoiret efter de 6 måneder. Du kan også vælge at vande med traditionelt flydende gødning, men først når PON løber tør.

Hvad er Lechuza VeggiePON?

Da jeg hovedsaligt holder af at dyrke spiselige ting har jeg valgt fast at have Lechuza VeggiePON i shoppen. VeggiePON indeholder hverken jord eller spagnum som oftest vil være at finde i almindelig pottemuld. Spagnum er problematisk at anvende da det udleder en stor mængde CO2 ved udvindingen når tørvemoserne dør og dermed bidrager til at disse dyrbare, truede naturtyper forsvinder. I stedet for spagnum indeholder Lechuza Veggiepon kokosjord som er langt mere bæredygtig end alle andre dyrkningsmedier.

Lechuza VeggiePON kan genbruges

Det smarte ved sammensætningen af veggiePON er at det ikke klasker sammen ligesom andre vækstmedier. Det er ret nemt at tage ”gamle” planter op potterne da vækstmediet smyger sig løst om rødderne og derfor ikke tager hele indholdet af potten med op. Det er enormt praktisk hvis man for eksempel dyrker på sin altan, da det ikke er nødvendigt at kassere veggiepon, du tilsætter blot ny gødning og topper evt op med lidt mere veggiepon og så er den klar igen til næste sæson. Jeg blev selv ret overrasket hvor nemt dette var i bruge i en Gardena Nature UP have og en lechuza TRIO som jeg valgte at teste produktet i over 2 år med hhv agurker, krydderurter og tomater.

Lechuza VeggiePON indeholder

  • Lava der forsyner dine planter med jern permanent. Planten skal bruge jern til at danne klorofyl i bladenes grønceller. Mangel på jern kan ses ved symptomer på klorofylmangel som viser sig ved at bladene bliver gule imellem de grønne ”ribber” i bladene.
  • Zeolite er et mineral fuld af huller og hulrum og er derfor fantastisk god til at optage vand og overskuds gødning og afgive det igen til dine planter efter behov. Den hjælper desuden med til at holde ph-værdien stabil.
  • Pimpsten er en let vulkansk stenart der indeholder mange små porer/luftlommer som hjælper planter med godt dræn og lufttilførsel til rødderne.
  • Langsomt virkende Vegansk gødning er tilsat så planten har dækket sit gødningsbehov de næste 6 måneder. Det langsomt virkende gødning fås også i løs vægt i shoppen. Dette er små perler der kan tilsættes vandreservoiret efter de 6 måneder eller blandes i veggiePON. Du kan også vælge at vande med traditionelt flydende gødning, men først når PON løber tør.
  • Biokul Binder og afgiver næring af vand, forbedre jordstrukturen og er med til at give større høstudbytte
  • Kokosfibre er et restprodukt fra produktion af f.eks kokosmælk, -mel og -olie. Det kan indeholde både store mængder vand og luft og hjælper dermed planterne til at lave et bedre rodnet, desuden er kokosfibre uden plantesygdomme pga måden det bliver produceret på.

Håber du har fået en bedre idé om hvad PON er og hvad du bruger det til


Hilsen Michelle

MicroGardens.dk

​Klik her for at se PON i shoppen

Er du interesseret?

Ønsker du din egen Vertikal have?

Du er velkomm​en til tage kontakt hvis du har nogle spørgsmål.

Telefon

2216 9076

Adresse

​​​Gl Tyrrestrupvej 3, 8700 Horsens

Kontakt os

Udfyld formularen og jeg kontakter dig

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Vi besvarer alle henvendelser inden for 24 timer.

Felter markeret med * skal udfyldes.​